Elmarknaden

I Sverige är handeln med el avreglerad. Som kund kan du själv välja var du vill köpa din el. Däremot är eldistributionen via elnäten ett monopol. Elnätsverksamheten i Sverige regleras därför av oss på Energimarknadsinspektionen (Ei).

Vi har även en prisjämförelsesajt elpriskollen.se där du som konsument kan jämföra elavtal.

I Sverige har vi en avreglerad elmarknad

1996 avreglerades elmarknaden i Sverige och idag är vi en del av den europeiska elmarknaden. Den el som vi använder här i Sverige produceras både här hemma och utomlands. All el transporteras i ett gemensamt elnät över hela landet. Försäljningen av el är konkurrensutsatt och kunderna har cirka 120 företag att välja mellan. Distribution av el däremot är ett monopol. Olika företag ansvarar för olika delar av elnätet runt om i landet. Totalt finns cirka 170 elnätsföretag.

Ei hjälper dig som kund att hitta rätt

Energimarknadsinspektionen (Ei) övervakar elmarknaden och reglerar elnätsverksamheten. Vi ska också informera dig som kund om frågor som hur du byter elhandelsföretag, vad det kostar att ansluta sig till ett elnät, hur du anmäler din elhandlare eller elnätsföretag och vad du kan göra om du får elavbrott.

 

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR OM ELPRISER OCH ELAVTAL

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om elavtal.

Hur byter man elhandlare och vad gör jag om min elhandlare går i konkurs?

TIPS! VID ELAVBROTT

Här finner du information om vad som är viktigt att känna till innan, under och efter elavbrott.