Elpriskollen - oberoende prisjämförelsesajt

Elpriskollen är Energimarknadsinspektionens webbtjänst där du kan jämföra elavtal.

Här kan du som elkund jämföra priser och hitta ditt bästa elavtal på en oberoende prisjämförelsesajt

Alla elhandlare måste kontinuerligt rapportera fasta och rörliga prisavtal till tillsynsmyndigheten Energimarknadsinspektionen.

Vi presenterar alla avtal på vår prisjämförelsesajt elpriskollen.se. Vi får ingen provision oavsett vad du väljer och inget sker automatiskt.

Du kan in lugn och ro jämföra priser och avtal. Därefter är det upp till dig att genomföra förändringar efter dina behov och önskemål. På elpriskollen finner du också vanliga frågor och svar och annan viktig konsumentinformation.

Så här enkelt byter du elavtal

Det är lätt att byta elavtal! Så här gör du:

  1. Kontakta den elhandlare som du vill byta till. I de flesta fall räcker det med ett telefonsamtal eller att du tar kontakt via elhandlarens webbplats.
  2. När du tecknat ett elavtal informerar ditt nya elhandelsföretag det elnätsföretag som du är ansluten till om bytet.
  3. Elnätsföretaget läser av din elmätare. Sedan skickar de mätarställningen till din gamla och nya elhandlare.
  4. Slutligen meddelar elnätsföretaget din gamla elhandlare att du bytt elavtal.

Så använder du Elpriskollen

Att tänka på innan du tecknar elhandelsavtal

Det är bara den person i hushållet som står på elnätsavtalet som kan teckna ett elhandelsavtal. Avtal som tecknas per telefon eller på internet betraktas som distansavtal. Det betyder att du har ångerrätt i två veckor.

Ångerrätten omfattar däremot inte avtal som sluts på en plats utanför ditt hem, som till exempel i ett köpcentrum eller om du besöker elhandlaren på dennes kontor.

För samtliga avtal gäller att priset anges i öre per kWh. Till elhandlaren betalar du också elskatt och moms samt oftast också en årsavgift.

För att du lättare ska kunna jämföra olika avtal är elhandlarna skyldiga att visa så kallade jämförpriser. Jämförpriset anges i öre per kWh och inkluderar alla fasta och rörliga delar. Utöver det betalar du även en avgift till ditt nätföretag.

Få koll på hemmets energianvändning med Energikalkylen

Genom att använda Energimyndighetens Energikalkylen kan du som bor i villa eller lägenhet få koll på hur mycket energi hemmet använder och få förslag på åtgärder som kan göra det mer energismart.