Ei:s Nyheter

Här finner du Ei:s nyheter och nyhetsbrev. Klicka på prenumerera om du vill få nyheterna direkt i din mejl. Du kan också mejla din mejladress till redaktionen@ei.se och tala om vilka nyheter eller nyhetsbrev du vill följa så hjälper vi dig.

Läget på elmarknaden - vecka 39

Publicerad: Uppdaterad:

Elpriserna i Sverige sjönk under veckan med 7,5 %. Inga prisskillnader mellan de svenska elområdena noterades och veckomedelpriset hamnade på 35,4 EUR/MWh.

Läget på elmarknaden - vecka 38

Publicerad: Uppdaterad:

Elpriserna i Sverige steg under veckan med 5,6–6,5 procent. Inga prisskillnader mellan de svenska elområdena noterades och veckomedelpriset hamnade på 38,3 €/MWh.

”Det måste bli enklare att vara kund”

Publicerad: Uppdaterad:

Den 17-18 september arrangerade SvD Näringsliv sin energikonferens Energy Summit i Stockholm. En av årets många talare var Energimarknadsinspektionens (Ei:s) generaldirektör Anne Vadasz Nilsson.

NordREG sammanfattar de senaste årens arbete och blickar framåt

Publicerad: Uppdaterad:

I tre publikationer presenterar nu NordREG de senaste fyra årens arbete med att undanröja hinder för en nordisk slutkundsmarknad för el. NordREG blickar samtidigt framåt och föreslår att de nordiska energiministrarna ska ställa sig bakom ett fortsatt ambitiöst samarbete inom ramen för NordREG i syfte att fortsätta utveckla elmarknaden.

Ei tveksam till EU-kommissionens lagförslag för ökad konkurrens mellan elbörser på grossistmarknad

Publicerad: Uppdaterad:

EU arbetar sedan flera år med att skapa en inre och konkurrensutsatt elmarknad. Målsättningen är bland annat att alla företag ska ha tillträde till energimarknaden och att elsystemet ska kunna hantera mer förnybar energi med oförändrad drift- och leveranssäkerhet. Ett steg på vägen är att skapa konkurrens mellan Europas elbörser.

Läget på elmarknaden - vecka 37

Publicerad: Uppdaterad:

Fortsatt varmt för årstiden och marginellt fallande elpriser rapporterar vi bland annat om i veckans Läget på elmarknaden.

Elkundernas flexibilitet har undersökts i ny rapport

Publicerad: Uppdaterad:

Hur flexibla är elkunderna och vad krävs för att kunden ska förändra sitt förbrukningsmönster? Den frågan har forskare vid handelshögskolan, Umeå Universitet undersökt i rapporten ”En elmarknad i förändring – Är kundernas flexibilitet till salu eller ens verklig?”

Kontroll av fjärrvärmeföretagens webbplatser

Publicerad: Uppdaterad:

För att säkra kundernas ställning på fjärrvärmemarknaderna genomför Energimarknadsinspektionen (Ei) just nu en kontroll av fjärrvärmeföretag. I uppdraget som tillsynsmyndighet kontrollerar Ei att fjärrvärmeföretagen publicerar korrekt prisinformation på sina webbplatser.