Ei:s Nyheter

Vill du prenumerera på Energimarknadsinspektionens nyhetsbrev skicka din mejladress till redaktionen@ei.se så hjälper vi till att registera din prenumeration. Ange vilka nyheter/nyhetsbrev du vill följa i mejlet.

Många har frågor kring elnätsföretagens höjningar

Publicerad: Uppdaterad:

Den senaste tiden har frågan kring elnätsföretagens avgifter granskats i media. En otydlig lagstiftning och ett domstolsbeslut har påverkat hur mycket företagen har möjlighet att ta ut från kunderna under åren 2016-2019. Prishöjningarna beror också på att många elnät är gamla och måste bytas ut.

Seminarium om nättariffer i Norden

Publicerad: Uppdaterad:

Den 3 november arrangerar NordREG* ett seminarium om lokal- och regionnätstariffer i de nordiska länderna. Seminariet är kostnadsfritt och kommer hållas i den danska tillsynsmyndigheten DERAs lokaler i Köpenhamn.

Kommissionsriktlinjen FCA träder ikraft den 17 oktober 2016

Publicerad: Uppdaterad:

Tisdagen den 27 september 2016 publicerades kommissionsriktlinjen för förhandstilldelning av kapacitet (Forward Capacity Calculation, FCA) i Europeiska Unionens Tidning (EUT) och kommer därmed att träda ikraft den 17 oktober 2016.

"El till inköpspris" ofta en riktigt dålig affär

Publicerad: Uppdaterad:

Det som marknadsförs som "El till inköpspris" är nästan alltid en dålig affär. Ofta tillkommer fasta avgifter som gör avtalet betydligt dyrare än det först verkar. Det visar en genomgång som Energimarknadsinspektionens (Ei:s) prisjämförelsesajt Elpriskollen gjort.

Fjärrvärmeföretag måste informera tydligare

Publicerad: Uppdaterad:

När ett fjärrvärmeföretag ensidigt aviserar om prishöjningar måste de enligt fjärrvärmelagen informera sina kunder om detta senast två månader innan det nya priset börjar gälla. Samtidigt ska fjärrvärmeföretaget ange skälen till prisändringen samt informera sina kunder om rätten att begära förhandling, an­söka om medling och säga upp avtalet.